Götze, Franziska

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Journal Article

Giacomuzzo, Beatrice; Ngo, Minh Hai; Ha, Thanh Mai; Markoni, Evelyn; Delley, Mathilde; Götze, Franziska; Le, Nhu Thinh; Bui, Thi Lam; Nguyen, Anh Duc; Pham, Bao Duong; Brunner, Thomas; Franco Lucas, Barbara (2024). Determinants of the intention to increase vegetable consumption in Vietnam and Switzerland Journal of Agriculture and Food Research, 15, p. 100998. Elsevier 10.1016/j.jafr.2024.100998

Eugster, Elisabeth; Götze, Franziska; Heine, Daniel (2023). Das Potenzial fermentierter Lebensmittel für eine gesunde und nachhaltige Ernährung Agrarforschung Schweiz(14), pp. 159-166. Agroscope Liebefeld-Posieux ALP 10.34776/afs14-159

Markoni, Evelyn; Ha, Thanh Mai; Götze, Franziska; Häberli, Isabel; Ngo, Minh Hai; Huwiler, Reto Martin; Delley, Mathilde; Nguyen, Anh Duc; Bui, Thi Lam; Le, Nhu Thinh; Pham, Bao Duong; Brunner, Thomas (2023). Healthy or Environmentally Friendly? Meat Consumption Practices of Green Consumers in Vietnam and Switzerland Sustainability, 15(15), p. 11488. MDPI 10.3390/su151511488

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska; Meier, Matthias; Reitmayer, Elke; Aeschlimann, Lukas; Tobler, Matthias; Webergut, Pionier:innen (2023). Das Reallabor Webergut: gemeinsam erforschen und erproben wir ein «gutes» Leben innerhalb der planetaren Grenzen swiss academies communications, 18(5), pp. 138-146. Bern: akademien der wissenschaften schweiz 10.5281/zenodo.8135855

Jacquier, Laure; Rebenauque, Pierrick; Bourcet, Charlotte; Götze, Franziska; Rombach, Christine; Cezanne, Marie-Louise; Danthe, Eve; Deneulin, Pascale (2022). Le Chasselas vu par les consommateurs suisses Vignes et Vergers(1), pp. 13-15. AMTRA

Arnaudova, Marija; Brunner, Thomas; Götze, Franziska (2022). Examination of students' willingness to change behaviour regarding meat consumption Meat Science, 184, p. 108695. Elsevier 10.1016/j.meatsci.2021.108695

Franco Lucas, Bárbara; Götze, Franziska; Vieira Costa, Jorge Alberto; Brunner, Thomas (2022). Consumer Perception Toward “Superfoods”: A Segmentation Study Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 35(5), pp. 603-621. Taylor & Francis 10.1080/08974438.2022.2044955

Penedo, Aline Oliveira; Bucher Della Torre, Sophie; Götze, Franziska; Brunner, Thomas; Brück, Wolfram Manuel (2022). The Consumption of Insects in Switzerland: University-Based Perspectives of Entomophagy Foods, 11(18), p. 2771. MDPI 10.3390/foods11182771

Meier, Matthias; Götze, Franziska; Markoni, Evelyn; Eugster, Elisabeth; Heine, Daniel; Kopf, Katrin Annika; Denkel, Christoph (2021). Ernährungssysteme nachhaltiger gestalten : Einblicke in die transdisziplinären Forschungsaktivitäten der Berner Fachhochschule, Fachbereich Food Science & Management VSH-Bulletin, 47(1), pp. 25-35. Vereinigung der Schweizerischen Hochschuldozierenden VSH

Götze, Franziska; Brunner, Thomas (2021). A Consumer Segmentation Study for Meat and Meat Alternatives in Switzerland Foods, 10(6), p. 1273. MDPI 10.3390/foods10061273

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska; Mettler, Rahel (2019). Restaurants gegen Food Waste Lebensmittel Technologie(11), pp. 16-17. Swiss Professional Media

Götze, Franziska; Brunner, Thomas (2019). Sustainability and country-of-origin: How much do they matter to consumers in Switzerland? British Food Journal, 122(1), pp. 291-308. Emerald 10.1108/BFJ-06-2018-0401

Hidber, E.; Janssens, Thomas; Pidoux, Martin; Götze, Franziska (2018). Filière suisse du poisson: analyse de marché Agrarforschung Schweiz, 9(10), pp. 356-363. Agroscope Liebefeld-Posieux ALP

Götze, Franziska; Mann, Stefan; Ferjani, Ali; Kohler, Andreas; Heckelei, Thomas (2016). Explaining market shares of organic food: evidence from Swiss household data British Food Journal, 118(4), pp. 931-945. Emerald Publishing Limited 10.1108/BFJ-09-2015-0318

Newspaper or Magazine Article

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska; Lieberherr, Timo (10 December 2020). Unsicherheiten und Existenzängste rücken in den Vordergrund GastroJournal(50/51), pp. 22-23. GastroSuisse

Götze, Franziska (6 February 2019). Lamm ist ein Trendprodukt: Die naturnahe Produktion trifft den Nerv der Zeit Schweizer Bauer, 173(10), p. 7. Schweizer Bauer

Götze, Franziska (18 January 2019). Lamm: Nischenprodukt mit Zukunft Foodaktuell, 99(1+2), pp. 4-5. Metzgereipersonal-Verband der Schweiz

Götze, Franziska; Hidber, Esther; Janssens, Thomas (13 June 2018). Fischkonsum: Motive und Kaufbarrieren Alimenta : Fachzeitschrift fuer die Lebensmittelwirtschaft, 15(12), pp. 18-19. Publi-Lactis AG

Götze, Franziska (2018). L'agneau, une niche d'avenir Alimenta(20), pp. 18-20. Publilactis

Götze, Franziska; Brunner, Thomas (2016). "Swissness" et durabilité Alimenta : Fachzeitschrift fuer die Lebensmittelwirtschaft(23), pp. 21-23. Publi-Lactis AG

Book Section

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska; Meier, Matthias; Lemola, Jan Henric Michael; Szélpal, Boris; Reitmayer, Elke; Tobler, Matthias; Osterwalder, Daniel (2021). Urban Future Lab: Gutes und nachhaltiges Leben innerhalb eines Konsumkorridors betreffend Ernährung & Wohnen? In: Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie = Economie et Sociologie Rurales 2021 (pp. 108-110). Weinfelden: Schweizerische Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA)

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska (2020). Anspruch und Wirklichkeit bei der Umsetzung eines nachhaltigen städtischen Ernährungssystems – eine empirische Vorstudie der Berner Ernährungsinitiativen In: Postwachstumsstadt: Konturen einer solidarischen Stadtpolitik (pp. 256-272). München: oekom

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska; Lechthater, Filippo; Meier, Matthias; Brunner, Thomas (2019). Ernährungsinitiativen in der Stadt Bern: Was sind ihre Ansprüche und welche Zielkonflikte ergeben sich bei der Umsetzung? In: Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie. Rundschau (pp. 125-126). Schweizerische Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA)

Report

Bourcet, Charlotte; Harms, Eugenia; Schönberg, Sonja; Götze, Franziska; Hentgen, Jérémy (2021). Better Taste! Less Waste. Bern University of Applied Sciences

Conference or Workshop Item

Markoni, Evelyn; Ha, Thanh Mai; Götze, Franziska; Häberli, Isabel; Ngo, Minh Hai; Huwiler, Reto Martin; Delley, Mathilde; Nguyen, Anh Duc; Bui, Thi Lam; Le, Nhu Thinh; Pham, Bao Duong; Brunner, Thomas (10 November 2023). Healthy or Environmentally Friendly? Meat Consumption Practices of Green Consumers in Vietnam and Switzerland In: 1. Swiss Nutrition Research Symposium: Sustainable Diet and Metabolic Health. Bern. 10.11.2023.

Delley, Mathilde; Ha, Thanh Mai; Ngo, Minh Hai; Nguyen, Anh Duc; Bui, Thi Lam; Le, Nhu Thinh; Pham, Bao Duong; Markoni, Evelyn; Götze, Franziska; Brunner, Thomas (24 August 2023). Cross-cultural comparison of consumer attitudes toward meat reduction In: 15th Pangborn Sensory Science Symposium. Nantes. 20.-24.08.2023.

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska (21 April 2023). Zusammenarbeit in den Wertschöpfungsketten: welche Wirkung hat sie auf die Nachhaltigkeit? In: 51. Jahrestagung der Schweizerischen Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA): Transformation der Agrar- und Ernährungssysteme: Nachhaltigkeit und Digitalisierung von Wertschöpfungsketten. Eschikon, Lindau (ZH). 20.-21. April 2023.

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska; Brunner, Thomas (21 April 2023). Die Zusammenarbeit mit Konsument:innen für nachhaltigere Ernährungssysteme: Wunschdenken oder Realität? In: 51. Jahrestagung der Schweizerischen Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA) «Transformation der Agrar- und Ernährungssysteme – Nachhaltigkeit und Digitalisierung von Wertschöpfungsketten». ETH Zürich. AgroVet-Strickhof, Eschikon, Lindau (ZH). 21.-23.04.2023.

Meier, Matthias; Götze, Franziska; Schönberg, Sonja (18 September 2021). Proteine, planetare Grenzen und wir In: Kulinata Bern. CaféBar II, Berner Generationenhaus, Bern. 18. September 2021 – 14.30–15.15 Uhr.

Götze, Franziska; Bourcet, Charlotte; Harms, Eugenia (8 September 2021). Better taste, less waste? Food acceptance, intake and plate waste measurement in Swiss school canteens In: 20th Roundtable on Sustainable Consumption and Production (ERSCP 2021). Graz, Austria. September 8 – 10, 2021.

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska (8 September 2021). Changing awareness of food waste in Swiss restaurants during COVID-19 : uncertainties and existential fears could jeopardise sustainable development in the catering industry In: 20th Roundtable on Sustainable Consumption and Production (ERSCP 2021). Graz, Austria. September 8 – 10, 2021.

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska (18 March 2021). Restaurantbesitzer*innen mit Pioniercharakter machen sich gegen Food Waste stark und leisten gleichzeitig einen Beitrag zum Klimaschutz In: Jahrestagung der Schweizerischen Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA) 2021. Online. 18.-19. März 2021.

Tinguely, Noémi; Götze, Franziska; Hentgen, Jérémy; Zbinden Gysin, Karin; Herholz, Cornelia (2021). Pour quelles raisons les propriétaires de chevaux se procurent-ils de la litière Bio-Compost ? Agroscope Science(120), pp. 22-23. Agroscope

Götze, Franziska; Brunner, Thomas (13 December 2020). Use, usefulness and attitude towards digital devices during mealtime In: Eurosense 2020: 9th European Conference on Sensory and Consumer Research. Online. 13-16 December 2020.

Götze, Franziska; Denkel, Christoph; Brunner, Thomas (28 July 2019). Being informed of technology when eating a supposedly 3D-printed waffle biscuit improves consumers’ attitudes towards the 3D-printing technology in food In: 13th Pangborn Sensory Science Symposium. Edinburgh. 28.07.-01.08.2019.

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska (10 May 2019). Anspruch und Wirklichkeit bei der Umsetzung eines nachhaltigen städtischen Ernährungssystems – Eine empirische Vorstudie der Berner Ernährungsinitiativen In: Postwachstumsstadt. Perspektiven des sozial-ökologischen Wandels der Stadtgesellschaft. Weimar. 10.-11. Mai 2019.

Markoni, Evelyn; Götze, Franziska (10 May 2019). Chancen und Risiken Partizipatorischer Aktionsforschung bei der Gestaltung eines nachhaltigen urbanen Ernährungssystems am Beispiel der Berner Food Pioniere In: Postwachstumsstadt. Perspektiven des sozial-ökologischen Wandels der Stadtgesellschaft. Weimar. 10.-11. Mai 2019.

Janssens, Thomas; Zaugg, Thomas; Götze, Franziska (4 April 2019). Aquakultur – Möglichkeit zur Diversifikation in der Schweizer Landwirtschaft? In: Jahrestagung der Schweizerischen Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA). Wädenswil. 4.-5. April 2019.

Götze, Franziska; Steinmann, Silja Johanna; Janssens, Thomas (4 April 2019). Welche Chancen hat die Schweizer Fischproduktion aus Konsumentensicht? In: Jahrestagung der Schweizerischen Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA). Wädenswil. 4.-5. April 2019.

Götze, Franziska; Delley, Mathilde; Denkel, Christoph; Brunner, Thomas (18 October 2018). Consumers’ acceptance of the 3D-printing technology in food (Unpublished). In: FTAL Conference on Industrial Applied Data Science. Lugano. 18.-19.10.2018.

Götze, Franziska; Brunner, Thomas (12 September 2018). A consumer segmentation study for meat alternatives in Switzerland In: 58. Jahrestagung der GEWISOLA. Kiel. 12.-14.09.2018.

Götze, Franziska (23 April 2018). Eine Konsumentensegmentierung für Fleisch und Fleischalternativen in der Schweiz In: Jahrestagung der Schweizerischen Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA). Gränichen, Aargau. 23./24.04.2018.

Götze, Franziska (12 September 2017). A consumer segmentation study for meat alternatives in Switzerland In: Young Scholar Research Seminar, “Transformations in Contemporary Food Systems: Social Science Approaches to Researching the Food-Agriculture-Environment Nexus. Neuchâtel. 12.09.2017.

Götze, Franziska; Brunner, Thomas (30 March 2017). Konsumentenpräferenzen in Bezug auf „Swissness“ und Nachhaltigkeit – Erkenntnisse aus einer umfassenden Bevölkerungsbefragung In: Jahrestagung der Schweizerischen Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA): Nachhaltige Landwirtschafts- und Ernährungssysteme. Chur. 30./31. März 2017.

Doctoral Thesis

Götze, Franziska (2019). Demand for organic food in Switzerland (Dissertation, Universität Bonn, Landwirtschaftliche Fakultät, Institut für Lebensmittel- und Ressourcenökonomik)

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